Nákupní košík

Úvod Články Znamená termín „bez konzervantů“ opravdu zdravou alternativu?

Znamená termín „bez konzervantů“ opravdu zdravou alternativu?

30.04.2019 16:01

 Každý, kdo zodpovědně pečuje o své zdraví, chce znát složení a kvalitu výrobků, které nakupuje. Je pochopitelné, že se necháváme ovlivňovat informacemi z okolí. Ty mnohdy nejsou vědecky podložené a jejich správnost může být diskutabilní.

 Osobně se nejčastěji setkávám s tvrzením, že konzervanty škodí. „Éčka“ nakupující přímo děsí.

Co to jsou „éčka“?

Přídavné látky ve většině případů zajistí a prodlouží kvalitu výrobku. Zároveň chrání proti zkáze způsobené většinou plísněmi, kvasinkami a jinými mikrorganismy. Svoje „éčko“ má i vitamín C a další užitečné látky.

Konzervace potravin (například nasolené maso nebo zelenina naložená do kyseliny octové) je prastarou záležitostí. Nejedná se o revoluční novinku moderní doby. Jediné, co je na tom nové, je zkratka E. 

Většina lidí si neuvědomuje, že konzervant - sorban draselný - je sůl kyseliny sorbové, která se celkem běžně vyskytuje v přírodě (v nezralých jeřabinách). Brusinky zase obsahují kyselinu benzoovou, také používanou ke konzervaci. Takto se některé plodiny samy chrání proti napadení. Tyto látky v nich výrazně omezují množení plísní a slouží tedy jako jejich ochrana. Naprosto stejně jako látky vyrobené za tímto účelem lidmi a přidávané do potravin.

Škodlivost těchto látek neprokázala jednoznačně žádná vědecká studie. Taková „éčka“ by úřady zakázaly používat. 

Ze světa vědy:

V roce 1955 provedl doktor G.E. Demaree na universitě v Nebrasce (USA) s kolegy experiment, který neprokázal karcinogenní efekt ani jiné zdravotní problémy. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0015626475900802?via%3Dihub

Testy probíhalypři extrémní koncentraci konzervantů v potravě. Dávkování bylo přibližně 150x vyšší, než je dnes povoleno. Ani taková zkouška neodhalila škodlivé účinky sorbanu draselného.

V roce 1975 provedl I.F. Gaunt v Anglii výzkum trvající dva roky s podobným výsledkem https://www.researchgate.net/publication/22143483_Longterm_toxicity_of_parasorbic_acid_in_rats 

V roce 1970 přišli k podobným závěrům i doktoři A.J. Shtenberg a A.D. Ignatěv z Moskvy https://journals.sagepub.com/doi/10.1080/10915810152630729 a na základě svých výzkumů doporučili některé konzervanty ke konzervaci v Rusku.

Pokud vám tedy někdo říká, že je něco „bez konzervantů“, neříká tím v podstatě nic. Naše rada zní – nenechte se balamutit tím, co v potravině není. Naopak se ptejte: co v ní je? Obsahuje vitamíny? Enzymy a antioxidanty? Nebo jde jen o převařenou vodu s cukrem?

A to jsou přesně důvody, PROČ se vyhýbáme pasteraci a nadměrnému používání cukru. Nebojíme se konzervovat sorbanem draselným a cukru dáváme do našich výrobků jen minimální množství. Ten nám totiž na rozdíl od konzervantů prokazatelně škodí. A navíc pracujeme Bez VA, tedy bez vaření.

Víme, že chcete ovoce, tedy vitamíny, enzymy, antioxidanty a ne mrtvou vodu, která je nejen bez konzervantů, ale taky bez života. A to je BezVA. Nemyslíte?

Ano, pokud se cukru a konzervantům striktně vyhýbáte, naše BezVA koncentráty pro vás nejsou. Nějaký cukr totiž obsahují, hlavně ten z ovoce.

Závěrem 3 důvody, proč je tolik milují i lidé, preferující zdravou výživu:

1/ koncentráty nepasterizujeme, takže šťáva obsahuje své vitamíny a enzymy

    Náš  RAKYTNÍKOVÝ  koncentrát díky tomu obsahuje dle laboratorního měření dokonce až 240mg VITAMÍNU C /100ml, tedy přibližně 3-4x více, než je ho v čerstvých jahodách .

   2/ místo abychom konzervovali pasterací a cukrem, dáváme raději více syrového ovoce a cukru minimum

3/ konzervantů dávkujeme (na hotový nápoj) 3x mé, než je povoleno českými předpisy

BezVA koncentráty tedy stojí za to, abyste je ochutnali i vy.

Vladimír Erben

Novinky na e-mail