Nákupní košík

Úvod Články Jak nám úřady zakázaly prodávat sirupy

Jak nám úřady zakázaly prodávat sirupy

31.05.2019 12:36

 Jak nám úřady zakázaly prodávat sirupy

Občas si připadáme až moc posedlí zkoumáním původu a hledáním těch nejlepších surovin a jejich kombinací. Je to dlouhodobá výzva, která neustále posouvá naši práci. Učíme se, zdokonalujeme a drobné chyby přijímáme jako nové podněty pro ještě lepší výsledek.

Ovocné sirupy versus koncentráty

V roce 2008 jsme začali vyrábět „ovocné sirupy“ s vysokým obsahem ovoce a minimálním přídavkem cukru.


Kvalita byla vidět na první pohled. Čtvrtlitrové lahvičky plné dužiny nebo kousků ovoce ihned oslovily mnohé zákazníky i firmy.


V roce 2016 k nám přijela úřední kontrola a rozhodla, že nesmíme používat termín sirup. Podle legislativy totiž podíl ovoce v sirupu nesmí být vyšší než 50 %. Zato tento podíl musí obsahovat cukr, dokonce více než polovinu.


Situace nás hodně zmátla - takže sirup je vlastně cukr?

Do našich „sirupů“ jsme se tou dobou snažili místo cukru dávat co nejvíce ovoce. A tak se ze sirupu stal ovocný koncentrát. Tento název může některé zákazníky mást a zdát se jim až příliš odborný. Vzhledem k legislativě toto označení ale používat musíme, protože rozhodně nechceme kvůli pojmenování snížit kvalitu.


Víc než jen sirup

Dnes se naše koncentráty používají jako základ na výrobu domácích limonád v gastronomii. Našli si je i některé pražské luxusní hotely a menší restaurace či kavárny.


A tak vlastně úřadům děkujeme, že můžeme vystrčit růžky ze „stáda sirupářů” a nabídnout zcela jinou kvalitu a požitek z opravdové chuti.

Novinky na e-mail